Новости

Ноћ музеја 2016

NM2016-Sabac

Народни музеј Шабац
Пре и после ватре
Да ли сте размишљали о томе када смо почели да користимо ватру? Дођите на изложбу у Музеј и прошетајте кроз време дуго два милиона година. Видећете због чега смо овакви какви смо данас, колико нам је прелазак на кувану храну променио изглед и величину мозга, социјалну свесност и комуникацијску способност. Доместификујући ватру, доместификовали смо сами себе.

Библиотека шабачка
Библиотека у  Библиотеци
Програм је инспирисан значајним јубилејом за град Шабац – 200 година од доласка Јеврема Обреновића, под чијим утицајем град поприма изглед европске вароши. Културни живот Шапца био је везан за Јевремов конак, а најистакнутији симбол тог живота свакако је библиотека, коју помиње и Јоаким Вујић у свом делу Путешествије по Сербији. У библиотеци Јеврема Обреновића писали су, говорили, полемисали и размишљали Димитрије Тирол, Јован Стејић, прота Јован Павловић,  Сава Поповић…

Међуопштински историјски архив
Печат – круна документа
Отиске разних ликова добијених урезивањем на мекој подлози, стари Грци називали су сфрагис што значи печат. На нашем језику ова наука названа је печатословље. У Србији печати се јављају у XIII веку у доба Немањића. На изложби у Међуопштинском историјском архиву у Шапцу представљамо печате знаменитих личности и државних органа, установа, организација и других институција из периода XVIII и XIX века, који се налазе на документима која чувамо.

Културни центар – Галерија
Запис у злату
Изложба икона Владимира Ћетковића, иконописца из Београда. Изузетна прилика да се ужива у  мајсторским иконама уметника који је ову изложбу представио у неколико градова Русије. Узвишена лепота прожета духовношћу никога неце оставити равнодушним.
Велика сала КЦ у 21.00
Концерт женске вокалне групе Шапчанке
Путујте кроз време уз староградску, народну, изворну и евергрин музику.
Башта културног центра у 22.00
Концерт групе SUBWAY

Школа примењених уметности
Луча
Инвентивна ауторска решења повезана су перфекцијом израде, чврстом композицијом, снажним гестом, ритмом, динамиком и контрастом, а више од свега – топлим, емотивним приступом који помера границе преношења виђеног дозвољавајући спонтану игру маште, обједињену заједничком идејом, страшћу, снагом талента и личним сензибилитетом.

КУД Абрашевић
Што се боре мисли моје
Изложбом посвећеном Анки Обреновић обележавамо 200 година од доласка Јеврема Обреновића у Шабац. Тиме скрећемо пажњу на жене из сенке које су активно учествовале у културном препороду Шапца, али и Србије. Прва Српкиња тога доба за коју се поуздано зна да је умела да чита, пише, музицира и преводи била је Јевремова ћерка Анка. У музичком делу програма изводиће се староградске, као и различити аранжмани песме Што се боре мисли моје

Прва народна апотека
160 година апотекарства у Шапцу
Поводом нашег јубилеја отварамо врата Прве народне апотеке као најрепрезентативнијег фармацеутског објекта у граду. Представићемо  и сталну поставку у просторијама изнад апотеке, са очуваним материјалом за чување и израду лекова и препарата. Новина је и отварање официне Прве народне апотеке. На тај начин желимо да грађанима што боље приближимо изглед и рад апотеке с почетка прошлог века.

Башта Културног центра
Саша Стаменковић – Покрет ума
Визуелно представљање кретања унутар људског ума. Најлоне покреће наш покрет и изазива промену. Када пролазимо поред њих осећамо да смо део једне целине, и самим тим, имамо одговорност за све што се дешава око нас. Инсталација говори о неопходној дисциплини ума.

Двориште Дома ЈНА
Комбинарт – Изгубљени у времену
На специјално дизајнираним паноима групе Комбинарт, презентујемо плакате еx ЈУ и  фотографије заборављених споменика старе Југославије. У истом духу биће креиране разгледнице које ће посетиоци изложбе добити на поклон. Посебној атмосфери доприноси  акустични бенд млађе генерације Smooth Rockin’ Acoustic.

ОШ Вук Караџић
Дух народне традиције у нашој школи
– Музичко-сценски приказ настао као резултат упознавања са народном традицијом нашег краја;
– Изложба радова ученика и мултимедијална презентација наших активности са часова народне традиције;
– Едукативна радионица за посетиоце нашег програма.

ОШ Јеврем Обреновић
Јеврем Обреновић и његово наслеђе
– Наслеђе Јеврема Обреновића – поставке изложби у приземном холу из различитих области (биологија, веронаука, техничко, ликовна култура, страни језици, разредна настава);
– Прича о Анки Обреновић, музици и клавиру;
– Јеврем Обреновић и његови потомци – у учионици историје ученици ће на интерактиван начин представити живот и дело Јеврема Обреновића и његових потомака.

ОШ Јанко Веселиновић 
Деца деци кроз визуелну уметност
Програм се састоји од два сегмента – један који се односи на изложбу ученичких радова у учионицама школе, а други је едукативног, забавно-уметничког карактера и садржаце радионице за децу на тему ликовне и примењене уметности.

Шабачка гимназија 
Мој сувенир за моју школу
Настављамо креативно трагање за новим сувениром школе. Нове идеје, нови материјали, будуће реализације наше примењене креативности, све то с циљем да промовишемо нашу школу, културу, уметност уопште. Поносни што смо део школе с традицијом, стварамо традицију на наш начин!

Шабачка синагога 
У сусрет музеју шабачких Јевреја
Шабачка синагога оживеће током ове ноћи поставком изложбе која говори о припремама за будући музеј у којем ће се презентовати прича о Кладовском транспорту, али и значајним јеврејским породицама које су учествовале у развоју Шапца током претходних векова. Посетиоци ће имати прилику да виде унутрашњост зграде која ће прерасти у музеј, али и да учествују на неколиким радионицама.

УЛСШ 
Перцепција боје – Мирјана Стефановић
Удружење ликовних стваралаца Шапца континуирано представља радове младих уметника/ца кроз многостуке моделе интерпретације. Рад Мирјане Стефановић запажен је као релевантан уметнички исказ примерен новим генерацијама. Уметница путем савремених технологија презентује свој особени ликовни наратив.

Трг шабачких жртава
Градови побратими – ГИ Корак
Побратимство је леп начин да се упознамо и повежемо са другим културним срединама, солидарни у сличностима, толерантни према разликама. Шабац има побратиме на све четири стране света, а ГИ КОРАК вас позива да прошетате до Трга и више о њима сазнате…

Затворено за коментаре.