Историја Новости

Отворена је изложба „Све ће то народ позлатити“

81

U Narodnom muzeju u Šapcu otvorena izložba
Sve će to narod pozlatiti
Izložba je deo projekta posvećenog Velikom ratu „Nemojte nas zaboraviti“, koji zajedno realizuju Muzej grada Novog Sada, Vojni muzej Beograd i Narodni muzej Šabac, a koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Izložba će biti otvorena do kraja decembra

Istorija se ponavlja, samo svaki put
sve više i više košta

Saradnja tri izuzetne kulturne ustanove na projektu posvećenom stogodišnjici Velikog rata, od izložbe do izložbe, okuplja sve veći broj publike. Uz Šabac, Beograd i Novi Sad, dosadašnje postavke ovog projekta imali su priliku da vide i stanovnici više gradova u Republici Srpskoj (Banja Luke, Trebinja, Foče, Istočnog Sarajeva)… Na svečanom otvaranju, 1.decembra, brojni posetioci, među njima vladika Lavrentije, načelnik Vojnog muzeja Beograd – potpukovnik Gradimir Matić , učenici više šabačkih osnovnih i srednjih škola…
Podsećajući da je svaki rat “veliko ludilo” i da donosi “izmenjeno stanje svesti”, jedan od kooautora izložbe, dr Mirko Peković, muzejski savetnik i arheolog Vojnog muzeja Beograd, posebno je ukazao “da svaki rat za sobom ostavlja posledice, sa kojima se država i društvo u celini moraju nositi. Kod pojedinaca, neki, bez obzira u kakvom stanju iz tog rata izađu, uspevaju da to prebrode i prevaziđu, dok kod drugih te posledice trag ostavljaju kroz ceo život.” Sa svakom novom izložbom projekat je unapređivan.
-Sam naziv izložbe je dovoljna asocijacija na ono što smo hteli da ukažemo i našta smo mislili. Mada ni kroz izložene fotografije, predmete i dokumenta, a pogotovo kroz katalog nismo hteli da dajemo taj kritički osvrt o državi i njenom odnosu prema invalidima i ratnoj siročadi, koji se do današnjih dana nije izmenio. Želja je bila da podsetimo i na ovaj segment rata” – istakao je Peković. Uz iskrene reči da bavljenej prošlim vekom nije prijalo. “Jer, nikada nije bilo više suza, patnje, bola i stradanja nego u 20.veku, veku masovnog napretka nauke i tehnologije, masovnog razvoja civilizacije, društva, kulture, ali, svakako i veku masovnog ubijanja…” Obraćanje je završio podsećanjem na reči Vinstona Čerčila (koje teraju na razmišljanje) – da se “istorija ponavlja, samo svaki put sve više i više košta”

Velika priča o malom čoveku
“Proteklih godine, počev od četrnaeste , uspeli smo da iznedrimo po jedan projekat potpuno različit i drugačiji od svega što su drugi uradili baveći se Velikim ratom”, podseća Branislav Stanković, istoričar u Narodnom muzeju u Šapcu.
-Naša priča je o malom čoveku, o pojedincu, srpskom seljaku i radniku, posvećena onima koji su svu golgotu Velikog rata izneli na svojim leđima. Na izložbama, u katalozima nema velikih vojskovođa, niti političara. Njihova zasluga jeste mudra politika, vojnička veština, ali oni koji su u potpunosti to izneli su mali ljudi, i ova izložba i ceo projekat posvećeni su tom srpskom vojniku dobrovoljcu i malom srpskom ratniku. Sa istom porukom je i izložba Sve će to narod pozlatiti, o ratnim invalidima i ratnoj siročadi. Sve naše priče su o malom čoveku, o onom čoveku koji je izneo tu tragediju Velikog rata.”
Ista potresna priča u svim ratovima
Izuzetna posećenost na otvaranju izložbe, a koautorka i postavke i kataloga, Gordana Bulović, iz Muzeja grada Novog Sada, kaže da je to “potvrda njihovog rada”. Dodaje da je bilo teško raditi ovakvu izložbu: “Vidite i sami da su fotografije vrlo potresne, a to je samo izbor od onoga što smo mi videli i do čega smo došli. Hteli smo da prikažemo da rat donosi i ovakve žrtve, ne samo taj Prvi, nego je i Drugi svetski rat istu ovakvu sliku imao, a bogami i rat devedesetih godina…” Neminovno podsećanje i na pripovetku Laze Lazarevića, Sve će to narod pozlatiti: “Mislim da je pravi izbor Laza Lazarević (iako je njegova pripovetka posvećena nekom drugom ratu, srpsko-turskom), ali ista priča, ista potresna priča pojavljuje se u svim ratovima, pa i u ovom Prvom svetskom. I Šapčanin je, pa je i to bio povod da to iskoristimo kao uvodnu temu za ovu našu izložbu. Pravo da vam kažem, Sve će to narod pozlatiti, to zlato koje na početku blista, ono vrlo brzo nestane i ogoli se, i ostane suština koja je na ovim fotografijama, a to je, na neki način nemogućnost ili nebriga države, ostavljanje samom sebi, porodici, zajednici. Nekad ni zajednica nema dovoljno sluha za to. Tako da smo na neki način i katalogom hteli da se odužimo slepim i slabovidim, pa smo deo štampali na Brajevom pismu, prilagođeno srpskom jeziku… I, nemojte nas zaboraviti” – poruka je Gordane Bulović.

Nemojte nas zaboraviti 2014 – 2018
-Iduće godine nadamo se da će biti velika izložba u Novom Sadu, u Muzeju Vojvodine, koji se priključio našem projektu. Zajednički ćemo napraviti postavku u kojoj će biti sve izložbe koje smo radili (Nemojte nas zaboraviti, Srpski sanitet 1914 – 1918, Sve će to narod pozlatiti) , uz priču o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji” – o daljim planovima kaže Branislav Stanković. Podseća da je u okviru projekta prošle godine prevedena i knjiga Luja Tomsona – Povlačenje iz Srbije oktobar –decembar 1915. (koju je objavio u Parizu 1916.godine)
Deo kataloga na Brajevom pismu
Deo kataloga izložbe Sve će to narod pozlatiti je na Brajevom pismu, sa posvetom slepima i slabovidima na tlu Srbije. A nekoliko primeraka kataloga Luki Mladenoviću, predsedniku Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Šapcu uručio je direktor Narodnog muzeja Marko Bingulac.
-Ne mogu da izrazim koliko je zadovoljstvo što su nas se autori izložbe setili i deo kataloga odštampali na Brajevom pismu. To će mom članstvu mnogo značiti. Mnogo je emocija, nadahnut sam izložbom. Čitaju mi tekstove , objašnjenja slika, i ja se sećam Doma gde su bili smešteni invalidi posle tog teškog rata, u Zemunu, gde sam se i ja školovao – reče Luka Mladenović.

IMG_8074

IMG_8106

IMG_8015

IMG_8034

IMG_8038

IMG_8043

IMG_8051

Затворено за коментаре.