Новости

Ноћ музеја 2015

NM-Sabac

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Народни музеј Шабац
Православна литургика
Народни музеј Шабац заједно са шабачком црквом Светих апостола Петра и Павла приређује изложбу одежди, посуда и реликвија које се користе током службе у православном храму, са објашњењима о значењу и намени истих.
20:00 Музички програм под покровитељством Удружења „Моја Мила“: Јана Илић, флаута; Салко Лекић, виолина; Никола Дејковић, вокал.

Библиотека шабачка
Хемијска индустрија „Зорка“ Шабац
Најуспешнији период рада Хемијске индустије „Зорка“ Шабац (од 60-их до краја 80-их година прошлог века) синоним је за вишедеценијски период развоја града Шапца. На изложби су приказане фотографије, албуми, књиге, разгледнице, филм и новине који подсећају на светле тренутке које град дугује индустријском језгру оличеном у хемијској индустрији.
18:00-20:00 Библишино поноћно читалиште

Међуопштински историјски архив
Живорад Жика Поповић – допринос културном стваралаштву између два рата
Изложба је уприличена поводом 120 година од рођења Живорада Жике Поповића, једног од организатора културно-просветног рада у Шапцу и Подрињу између два рата. На изложби је презентован материјал из фонда Шабачке народне књижнице и читаонице који се чува у Архиву, као и из личне архиве породице Поповић.

Културни центар Шабац
Реч убија!
18:00 Књижара – Представљање монографије Предрага Кораксића Coraxa „Трајнопрошло време“, која нас води кроз прошлост која траје.  О књизи говоре: Душан Величковић и аутор.
18:00 Радионица шабачких карикатуриста у пешачкој зони испред КЦ-а.
19:00 Галерија – Изложба карикатура Предрага Кораксића Coraxa.
21:00-23:00 Сала КЦ – Вече stand up комедије, Срђан Динчић и Неша Бриџис са својим духовитим програмом смењиваће се на сваких 30 мин током назначеног термина.
КУД „Абрашевић“
Шабачка господа, некад и сад
Изложба је посвећена старој и новој шабачкој господи о чијим сличностима и разликама можемо просудити разгледајући фотографије и читајући текстове о њима и њиховим судбинама… Изложба је употпуњена адекватним музичким пратећим програмом.

Туристичка организација града Шапца
Шабац у 3Д
Туристичка организација града Шапца припрема програм у пешачкој зони који посетиоцима пружа могућност да прошетају нашим градом кроз време, у трећој димензији. Током целе вечери ће бити приказиване старе разгледнице и савремене градске фотографије у 3Д технологији.

Удружење ликовних стваралаца Шапца
Ноћ стила – савремени костим
Удружење приређује изложбу фотографија и костима најновије модне колекције за пролеће-лето 2015. уметнице Александре Ранковић. Александра нас упућује у занимљив свет који функционише у оквиру постмодернистичких пракси и стратегија, али увек са препознатљивим индивидуалним – ауторским печатом. Сваки њен модел целовито је уметничко дело.

Школа примењених уметности
Let There Be Rock!
У галерији Школе примењених уметности посетиоци ће имати прилику да се сретну са легендарним рок музичарима, виђеним очима младих уметника – ученика школе. Својеврсну шетњу кроз свет рока моћи ће да употпуне различитим аудио-визуелним садржајима и изненађењима на ову тему.

Шабачка гимназија
Све матуре шабачке гимназије
Мај, као месец матура, сваке године окупи велики број генерација из последњих неколико деценија. На изложби представљамо фотографије многих генерација матураната Шабачке гимназије, које ће вас вратити у незаборавне школске дане. Пратећи програми су и изложба ђачких сувенира школе, као и стална поставка Гимназијског атељеа.

Саша Стаменковић пешачка зона
Cocktail party/Порука у боци
Поставку чини 196 флаша са уметнутим заставама разних земаља широм света. Публика ће моћи да изабере земљу којој би хтела да пошаље одређену поруку личне или опште природе, а с обзиром да можете поруку поделити с другима, ствара се интеракција: дело-публика-публика.

Библиотека шабачка, Комбинарт
Златно доба
Уметнички осврт на златно доба шабачке индустрије. Уз песму хора „Хоркестар“ из Београда, скулптуре и инсталације испред Библиотеке шабачке, група Комбинарт покушаће да призове срећно време у којем је већина шабачких радника одлазила на посао бициклом низ Поп Лукину улицу.

Звонко Петровић пешачка зона
„П(Г)АЗИ УМЕТНИК“
На „папирној стази“ уметници ће заузимати лежеће положаје симулирајући „лешеве на месту злочина“, док ће истовремено други уметници белом бојом обележавати позиције тела. Након тога публика ће моћи да гази по силуетама на папиру и прска их бојом, те ће сви заједно послати недвосмислену поруку о положају уметника у нашем друштву.
Холодром, пешачка зона
Новодевичанско-Remake/Шабац/Лаза Лазаревић
Београдска визуелна уметница Љиљана Шуњеварић наступа као гост Холодрома и града Шапца у Ноћи музеја. Рад носи назив
„Новодевичанско-Rеmake/Шабац/Лаза Лазаревић“ и подразумева „паковање“ бронзане скулптуре у провидну кутију од плексигласа. Овакав гест представља експлицитну уметничку интервенцију у јавном простору с једне, док с друге стране постиже одређене формалне трансформације споменика и отвара нова поља могућих читања и интерпретација.

Апотека „Шабац“
Апотекарске стојнице – чувари лекова и лековитих супстанци кроз векове
За Ноћ музеја биће отворене просторије Апотеке „Шабац“ у Господар Јевремовој улици бр. 23. Поред сталне поставке са реновираним намештајем и старим фотографијама, централна тема ће бити изложба апотекарских стојница од најранијих дана апотекарске праксе у Шапцу па до данас.

О.Ш. „Јанко Веселиновић“
Јанко Веселиновић и „јанковци“ кроз деценије
Програм се састоји из два дела. Први је изложбени са фоторафијама и радовима Јанка Веселиновића, као и истакнутих ученика школе који су своје успехе остварили у земљи и иностранству. Други део програма је едукативног карактера и подразумева пројекције историјских филмова, као и радионице за децу на тему књижевности.

О.Ш. „Јеврем Обреновић“
Михајло Идворски Пупин/ Физика кроз историју и огледе
Школа је у дворишту и у својим просторијама припремила интерактивну радионицу у оквиру које се може сазнати много тога о животу и раду Михаила Пупина, затим сагледати историја физике кроз време, учествовати у разним огледима, упознати значајне научнике и спознати њихова научна достигнућа.

О.Ш. „Вук Караџић“
Моја школа некад и сад
Звуци старог Шапца /Из прошлости нашег града/
Музичко-сценски приказ настао је као резлутат истраживања културног живота нашег града између два рата. Осим тога, постављена је и изложба ликовних радова која говори о сегментима градске прошлости, као и мултимедијална презентација о школи некад и данас.

Мишарска галерија
Мишарски етно Времеплов
Изложба традиционалних кућних предмета и кухињских рецепата из мишарских домаћинстава, уз дегустацију старинских колача и других кулинарских ђаконија…

Затворено за коментаре.